Nieuwtjes

Lees hieronder al onze nieuwtjes !

Welke maatregelen treft het woonzorgcentrum in verband met het CORONA virus

Update 28/04/20

Resultaten Covid-19 testen van het zorgpersoneel

Alle personeelsleden van ons woonzorgcentrum werden getest op Covid-19 in het kader van de “Covid-19 outbreak-preventie” (woonzorgcentrum zonder besmette bewoners). Uit testresultaten van fase 1 bleek immers dat personeel zonder symptomen ook in een aantal gevallen positief kan testen. Wegens grote drukte in de laboratoria moesten we enkele dagen geduld hebben op de resultaten .

Ondertussen kregen wij FANTASTISCH NIEUWS !!!

Niemand van de personeelsleden testte positief op Covid-19! Dit wil dus zeggen dat onze personeelsleden op dit moment NIET BESMET zijn met het virus en zij het virus alvast niet kunnen overdragen op onze bewoners. Wij blijven dus zeker onze genomen maatregelen verderzetten!

Fantastisch niet? Wij halen opgelucht adem en weten nu dat we goed bezig zijn!

Wij bedanken dan ook al onze personeelsleden, geregistreerde bezoekers en ook familieleden om zich al vanaf 13 maart ofwel reeds de 7e week op rij, aan alle nieuwe richtlijnen en afspraken te houden! #SAMENTEGENCORONA !!!

 

Update 22/04/20

Testen van het zorgpersoneel.

De overheid heeft beslist om in voorzieningen waar tot dusver geen Covid-19 besmettingen zijn,  het personeel te laten testen. Dit kadert in de “Covid-19 outbreak-preventie”. Uit testresultaten van fase 1 blijkt immers dat personeel zonder symptomen ook in een aantal gevallen positief kan testen.

Omdat wij nog steeds geen bewoners hebben die positief getest zijn op Covid-19, zijn wij als WZC door de overheid geselecteerd om onze personeelsleden te laten testen op Covid-19. Het testen zal in de loop van deze week plaatsvinden door Idewe. Nadien gaan de stalen naar een labo om onderzocht te worden. Wanneer de resultaten gekend zijn en de medewerkers geïnformeerd, zullen we de resultaten bekend maken. We houden u op de hoogte.

 

Update 17/04/20

Zoals reeds via de media vernomen, wordt er momenteel GEEN BEZOEK toegelaten in het woonzorgcentrum, dit om de gezondheid van onze bewoners en medewerkers te blijven garanderen. Al onze bewoners en familieleden werden hierover meteen op de hoogte gebracht.

In de media hoorde u waarschijnlijk ook dat er sprake is dat het personeel van verschillende woonzorgcentra binnenkort getest kan worden op Covid-19. Tot op heden hebben wij nog geen testmateriaal voor personeel of bewoners ontvangen. Wij houden u op de hoogte.

Blijf goed voor jezelf en anderen zorgen!

Update 15/04/20

Nieuwe richtlijnen vanuit de Nationale Veiligheidsraad

Deze namiddag maakte de Nationale Veiligheidsraad zijn nieuwe richtlijnen bekend.Bewoners van woonzorgcentra mogen voortaan 1 bezoeker (en altijd dezelfde) ontvangen als hij of zij de voorbije 2 weken geen symptomen van ziekte heeft vertoond.

Wij begrijpen dat u staat te popelen om uw familielid, onder strikte voorwaarden, opnieuw te kunnen bezoeken. Tot op heden zijn we er nog steeds in geslaagd het Covid-19 virus buiten het woonzorgcentrum te houden!!!  Daarom willen we in het belang van de gezondheid van al onze bewoners, geen overhaaste beslissingen nemen en tot een doordachte aanpak komen. Hiervoor hebben wij op donderdag 16/04 een crisisoverleg gepland, samen met de CRA (Coördinerend Raadgevend Arts) om tot een weloverwogen aanpak te komen die zowel haalbaar als veilig is voor al onze bewoners en medewerkers.

Wij bezorgen u hierover zo spoedig mogelijk meer informatie! Houd zeker de website en uw mailbox in de gaten.

Alvast bedankt voor uw vertrouwen!

 

Update 08/04/20

Mogelijkheid tot testen bewoners/personeel op Covid-19

De voorbije dagen werden we via de media overstelpt met negatieve berichten over de toestanden in de woonzorgcentra. Via deze weg willen we jullie gerust stellen / informeren over de toestand in ons eigen woonzorgcentrum.

Ondanks de berichten in de media, hebben wij nog geen testmateriaal voor Covid-19 van de overheid mogen ontvangen… Uiteraard doen wij er alles aan om het beloofde testmateriaal zo spoedig mogelijk in handen te krijgen!

Bij een vermoeden van een Covid-19 besmetting (koorts, hoesten, …) nemen wij echter geen risico’s en gaan we meteen over op extra beschermingsmaatregelen voor zowel de bewoners als het personeel. Omdat verschillende symptomen ook voorkomen bij een gewone verkoudheid, griep, … willen wij uiteraard zo snel mogelijk uitsluitsel over de diagnose.

Hierdoor hebben wij de voorbije weken, op eigen initiatief 5 Covid testen laten uitvoeren, allemaal met een negatief resultaat, ofwel GEEN  BESMETTING MET HET  CORONA VIRUS !

Onze uiterst voorzichtige aanpak heeft dus duidelijk effect! Wij hopen alsnog dat het beloofde testmateriaal snel ter beschikking zal zijn en blijven ondertussen onze waakzame houding aanhouden!

 

Update 16/03/20

Via deze weg willen we even laten weten dat iedereen het hier goed stelt!

Het dagelijkse leven loopt natuurlijk allemaal net iets anders dan gewoonlijk maar ook hier krijgen we een nieuw ritme in. Groepsactiviteiten zijn niet meer toegelaten maar dat wil absoluut niet zeggen dat er nu helemaal niets te doen is hier in huis! Een belangrijke regel die we moeten volgen, is de 1.5m afstand van elkaar tijdens ontspanningsmomenten. Zo wordt bijvoorbeeld ons splinternieuwe fietslabyrinth op de hometrainer uitvoerig uitgetest! Onze bewoners kunnen hierdoor, virtueel welliswaar, in allerlei steden en landen rond fietsen!

 

Wij begrijpen uiteraard dat u contact wil maken met uw bewoner in het WZC, en dat kan!

Hiervoor zijn er verschillende manieren!

 • Wenst u een tekst/foto/boodschap af te geven / voor te laten lezen?
 • Stuur een mail naar animatie@wzcac.be en wij bezorgen uw boodschap!
 • Telefoneren
 • Heeft uw bewoner geen gsm of vast telefoontoestel?

Indien telefoneren mogelijk is voor uw familielid, kunnen we uw oproep doorschakelen naar het vast telefoontoestel in de kamer en kan u bijpraten!

 • Kaartjes / post?
 • Breng gerust een brief / wenskaart / tekening van de kleinkinderen/ … langs en wij brengen uw post persoonlijk tot op de kamer!
 • Skype – videobellen
 • Heeft u thuis nog een tablet / Ipad / laptop liggen? Breng hem gerust langs en wij labelen het apparaat voor uw familielid. Wij zullen onze bewoners begeleiden om te leren videobellen en gebruik te maken van deze nieuwe technologie! Denkt u er wel aan om even uw wachtwoord te resetten aub?
 • Heeft u geen tablet ter beschikking? Via een beurtrol zullen wij met onze eigen tablets uw bewoner laten skypen. Bezorg ons uw mailadres (indien u dit nog niet gedaan heeft) en installeer alvast Skype en geef ons uw skype-naam door! Wij houden u op de hoogte!

Wenst u op de hoogte gehouden te worden via onze mailing? Bezorg ons dan zeker uw mail adres + naam van uw familielid via het contactformulier op deze website of via info@wzcac.be

Update 12/03/2020

Beste bewoner, bezoeker,

Uiteraard zijn wij als WZC zeer begaan met uw gezondheid. Wij volgen de richtlijnen vanuit de overheid dan ook nauwlettend op. Het Agentschap Zorg & Gezondheid meldde ons dat vanaf nu Fase 2 maatregelen genomen dienen te worden.

Wat houdt dit voor u concreet in?

Het WZC Aalmoezenier Cuypers neemt op vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid preventieve maatregelen tegen het Corona virus.

 1. Er geldt een algemeen bezoekersverbod met ingang van 12 maart 2020 ! De toegang tot het woonzorgcentrum is enkel mogelijk door een beperkt aantal medewerkers en hulpverleners (bv artsen,  apotheker, …) De directie en CRA kunnen uitzonderingen toestaan op het algemene bezoekersverbod (bv. palliatieve situaties).
 2. De twee toegestane ingangen (één voor bezoekers en één voor leveranciers) van het woonzorgcentrum zijn permanent gesloten. De ingang van het WZC  vanuit de GAW wordt dus gesloten. Wie binnen wil, moet aanbellen aan de hoofdingang.
 3. De groeps activiteiten worden tijdelijk stopgezet.
 4. Er is handalcohol aan de ingangen en liften voorzien voor de toegestane bezoekers.
 5. Bezoekers dienen de naam, adres, telefoonnummer en hun temperatuur te registeren
 6. Bezoekers die zich aanmelden en onlangs in een hoog-risicogebied hebben verbleven of die onbeschermd contact hadden met een (waarschijnlijke) COVID-patiënt, worden verzocht het woonzorgcentrum niet te betreden en hun bezoek uit te stellen tot minstens 14 dagen na hun terugkeer/onbeschermd contact.

Meer informatie volgt bij nieuwe maatregelen van de overheid.

Steun WZC Aalmoezenier Cuypers via Trooper.be

Doe je online-aankopen via www.trooper.be/WZCAC en steun het woonzorgcentrum!

Wat als je nu eens het WZC kon steunen en leuke dingen voor de bewoners kon realiseren, gewoon maar door je online aankopen via Trooper te doen? Klinkt goed, toch?!

Het kost je niets en het is zeer eenvoudig!

In plaats van rechtstreeks naar je favoriete webshop te surfen (bol.com, collect&go, dreamland, coolblue, collishop, decathlon, ….), ga je er via de Trooper website naartoe: www.trooper.be/WZCAC. Gewoon even doorklikken en dan krijgt het WZC Aalmoezenier Cuypers voor elke aankoop een percentje!

De opbrengst gaat integraal naar een fietslabyrinth voor de bewoners.

PS: Ken je het? Net online besteld, maar oeps!, vergeten via Trooper te gaan. Te laat. Geen probleem, want nu is er de Trooperbot, gewoon even installeren en daarna moet jij niet meer persé via de Trooperpagina passeren voor elke aankoop, maar wordt je automatisch verwittigd boven in je browser telkens je op een Troopershop komt. Als dat niet handig is…

Alvast bedankt en fijne online-shopping 🙂

 

PS: meer info over het fietslabyrinth vindt u verder op deze pagina

Assistentiewoningen beschikbaar

Bent u of iemand die u kent op zoek naar een assistentiewoning?    Neem dan contact op met onze woonassistent!

Wij hebben  momenteel 3 types assistentiewoningen onmiddellijk beschikbaar:

 

Type B,  gelijkvloers  1 grote slaapkamer en 1 kleine slaapkamer.                                                     60,47 euro per  dag    , 85 m2

Type H, 63,72 euro per dag, 2 slaapkamers, 90m2

Type G, 66,95 euro per dag, 2  slaapkamers + terras, 92 m2

 

De assistentiewoning bestaat uit een ruime woonkamer met volledig uitgeruste keuken, berging, en 1 of 2 slaapkamers.

Wij bieden u  24/7 permanente noodhulp, bij een noodoproep wordt  u onmiddellijk geholpen door de verpleging van ons aangrenzend  WZC.

Een warm middagmaal kan besteld worden via ons WZC (eigen keuken).

Strategische ligging op wandelafstand van winkels (Piccoloplein) en openbaar vervoer.

Voor meer informatie en een vrijblijvende rondleiding mag u steeds contact opnemen met onze woonassistent Janni De Groot via het nummer 03/568.60.26

Technologie binnen het woonzorgcentrum !

In 2018 maakten de bewoners van het woonzorgcentrum kennis met de “belevenistafel”. Dit is een interactief verplaatsbare tafel,  te vergelijken met een reuze tablet computer, waar bewoners gezamenlijk een activiteit mee kunnen uitvoeren. Dit gaat van ontspanning en beleving  tot  het stimuleren van het geheugen.  Men kan door het aanraken van het scherm een respons verwachten. Zo kan je bijvoorbeeld bloemen laten verdwijnen, een digitale tekening maken, verschillende liedjes beluisteren of spreekwoorden zoeken. Kortom een interactieve tafel waar we veel bewoners mee bereiken. De aankoop van deze tafel was een schot in de roos!

Daarnaast hebben we ook tablets geïntegreerd in onze dagelijkse werking met de bewoners. De technologie staat niet stil de dag van vandaag en we willen onze bewoners dit mee laten ervaren. Zo gebruiken we tablets om met hen, individueel of in groep, een spel te spelen, de krant te lezen, muziek te luisteren, enz.  We laten onze bewoners kennis maken met  youtube bij de activiteit ‘Vragen staat vrij’ om liedjes aan te vragen en samen videoclips te bekijken.

Omdat we merken dat onze bewoners zeer veel interesse hebben in deze ‘nieuwe’ digitale wereld, en hier ook actief aan deelnemen, willen we deze lijn doortrekken binnen het lopende jaarthema van de animatie “Een huis in beweging”. Via het jaarthema “Een huis in beweging” proberen we de mensen zoveel mogelijk letterlijk in beweging te brengen en ook door activiteiten iets in beweging te zetten.

Zo kwamen we uit bij het ‘Fietslabyrinth’, een nieuw project waar we heel graag naar toe willen werken! Een fietslabyrinth is een systeem waarmee mensen interactieve fietstochten kunnen maken door steden. De fietsroutes worden getoond, op een beeldscherm, via software die op een hometrainer wordt geïnstalleerd. Stopt de fietser, stoppen ook de beelden. Uit onderzoek is gebleken dat dit soort van interactieve toepassingen de bejaarden gemakkelijker doen bewegen. En laat dit nu juist het opzet zijn om onze bewoners meer te doen bewegen. Bewegen is goed voor de mobiliteit, bloedsomloop, algemene stabiliteit en ter preventie van valincidenten! Een win-win situatie dus!

Maar… aan een fietslabyrinth hangt natuurlijk een behoorlijk prijskaartje. Daarom zullen wij als WZC projecten starten om dit budget bij elkaar te krijgen maar zijn we ook op zoek naar partners, bedrijven, … die willen meewerken om het financiële plaatje mogelijk te maken.

Heeft u eventueel interesse in een gift of sponsoring, dan mag u steeds contact opnemen via het algemene nummer met kinesitherapeut, Kurt Van der Zanden, die het project opvolgt. U kan ook rechtstreeks een bedrag storten op BE70 7331 4923 4025 met de vermelding ‘Fietslabyrinth’.

Alvast bedankt om onze website te bezoeken en eventueel uw schouders mee te zetten onder dit fantastische project!

De “GDPR” : wat is dat nu eigenlijk?

Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe privacywetgeving, namelijk de GDPR (General Data Protection Regulation ) ofwel in het Nederlands vertaald als de  AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van toepassing.

Deze nieuwe wetgeving is een Europese wetgeving en legt heel wat spelregels vast over wat je met persoonsgegevens van anderen mag doen en wat de rechten en plichten van alle betrokkenen hierin zijn. Bedrijven en organisaties mogen dus niet zomaar persoonsgegevens verzamelen, bewaren, gebruiken of verspreiden. Dat is een goede zaak, maar brengt ook veel aanpassingen met zich mee voor organisaties die hun werkwijze moeten afstemmen op deze vernieuwde wetgeving.

Binnen Woon-en zorgcentrum Aalmoezenier Cuypers vzw, verwerken we heel wat persoonsgegevens, die vaak ook heel gevoelig zijn (denken we maar aan het medisch- en het zorgdossier, gegevens over uw zorgplanning, …) waardoor deze wetgeving zeker een impact heeft op ons.

Bij verwerking van deze categorie van gegevens is het voor organisaties daarenboven ook verplicht om een DPO (Data Protection Officer) aan te stellen, die er mee over waakt dat de rechten en plichten in verband met de verwerking van deze gegevens worden gewaarborgd én dient als aanspreekpunt voor alle vragen in verband hiermee. Zo zijn we onder andere verplicht een datalek te melden binnen de 72 uur aan de gegevensbeschermingsauthoriteit, tenzij we kunnen aantonen dat het lek geen gevaar is voor de verzamelde persoonsgegevens..

Wij trekken de lijn van het verleden door en hebben persoonsgegevens steeds voldoende afgeschermd conform de vigerende wetgevingen en maatschappelijke verwachtingen. Door de invoering van de GDPR namen wij uiteraard een aantal extra, specifieke maatregelen om aan de nieuwe regels te voldoen zoals het aanstellen van een DPO, uitbreiding van het Privacyreglement , …

Het volledige “Privacyreglement voor de instelling” kan u hier nalezen, ter inzage bekomen aan de receptie of indien gewenst een afdruk van bekomen.

Bij vragen hierover kan je terecht bij de DPO via het algemeen nummer 03/568.60.26 of via email op privacy@wzcac.be

https://aalmoezeniercuyperswzc.be/wp-content/uploads/Privacyreglement-voor-de-instelling.pdf

Getuigenissen

 • Na een hersenbloeding en verblijf in het hospitaal, ben ik hier in 2010 heel zorgbehoevend terecht gekomen. Dankzij de goede zorgen van gans het personeel kan ik terug zelfstandig leven. Ik heb hier enkele interessante medebewoners leren kennen waar ik aangename gesprekken mee kan voeren. Ik heb hier zelfs nieuwe hobby’s ontdekt zoals tuinieren en wandelen.

  Herman – bewoner

 • Ik ben met vrijwilligerswerk begonnen kort nadat mijn moeder haar intrek nam in het WZC. In het begin hielp ik enkel met het knutselen, later ook met sportactiviteiten zoals sjoelen en boccia. Het vrijwilligerswerk wordt betaald door een enorme waardering, dit zowel van de bewoners als het personeel, maar ook door de familie van de bewoners! Wij doen allen samen ons best om er één grote familie van te maken.

  Merej – vrijwilligster

 • Ik heb vroeger met mijn man afgesproken dat we nooit bij de kinderen zouden gaan inwonen als we hulpbehoevend werden. Ik heb 4 prachtige kinderen en ik wil dat ze ’s avonds gerust kunnen gaan slapen omdat alles met mij ok is. Ik heb hier absoluut niets tekort en voel me hier goed. Het brengt iedereen, mezelf en de kinderen, rust dat er dag en nacht voor mij gezorgd wordt. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze.

  Pharaïlda – bewoonster

 • Ik ben hier graag en ben content over alles. En zoals je weet is een contente mens een gelukkige mens. Ik krijg hier veel bezoek. Ik zou dus echt niet weten wat ik hier tekort kom!

  Maria – bewoonster

 • Ik werk nu sinds een kleine 2 jaar als vrijwilliger in het WZC. Mijn taak bestaat erin de kapster te ondersteunen. Dit doe ik door de bewoners te gaan halen, te begeleiden en terug te brengen. Ik help eveneens met het wassen van hun haren. Ik doe deze opdracht zeer graag, het zijn allemaal vriendelijke mensen. Ik heb ook veel bewondering voor allen die hier werken, die hun taken, wat deze ook mogen zijn, op een vakkundige en professionele manier uitvoeren.

  Paul – vrijwilliger

Graag werken bij ons?

Draag jij de zorgsector ook een warm hart toe? In dienstverband, als vrijwilliger of als jobstudent? Dan zijn wij misschien op zoek naar jou !

Onze vacatures