Woon- & zorgcentrum
Het woon-en zorgcentrum is ondergebracht in een eigentijds gebouw met een aangepaste infrastructuur om 92 ouderen, verdeeld over 3 verdiepingen, met optimale zorg en huisvesting te omringen. Ouderen uit de regio kunnen bij ons terecht, ongeacht afkomst, levensbeschouwelijke visie of overtuiging. Doordat het WZC zich slechts op 500 meter van de dorpskern met winkelcentrum bevindt, blijft het contact met het dorpsleven behouden.
Kamer en infrastructuur
Elke bewoner beschikt over een ruime individuele kamer met badkamer, toilet en douche. Standaard zijn alle kamers voorzien van een hoog-laagbed, een nachtkastje met ingebouwde koelkast, een tafel met stoelen, een sta-op relaxzetel, ingebouwde kasten, een kluis en een groot raam voor een goede lichtinval. Er is zowel in de kamer als in de badkamer een oproepsysteem voorzien alsook een aansluitingsmogelijkheid in de kamer voor TV, telefoon en internet. In het volledige gebouw is er eveneens gratis wifi ter beschikking. U bent vrij om in beperkte mate met eigen kleine meubelen en naar eigen smaak uw kamer een extra huiselijk accent te geven. Foto’s en schilderijen kunnen aan het aanwezige ophangsysteem bevestigd worden.
Elke verdieping beschikt eveneens over een gemeenschappelijke living met TV en terras waar je vrij gebruik van kan maken. In de gang bevinden zich op verschillende plaatsen kleinere zithoeken en een gemeenschappelijke badkamer met ligbad. Op iedere verdieping is er aan de lift een brievenbus per bewoner voorzien. Bepaalde post zoals wenskaarten en kranten, worden dagelijks persoonlijk op de kamers rondgebracht. De polyvalente ruimte beneden, in de namiddag lounge (cafetaria), staat ook steeds ter uwer beschikking. Alle gemeenschappelijke ruimten alsook de gangen zijn voorzien van een luchtkoelingssysteem (airco). In functie van therapeutische doeleinden, zijn er ook 3 relaxatie-bubbelbaden, een snoezelruimte, een herinneringskamer en een fitnessruimte aanwezig. Het woon-en zorgcentrum beschikt over een aangename ruime tuin met zitbanken en een wandelpad rondom het hele domein. Zowel valide als mindervalide ouderen kunnen hierdoor in alle rust van de buitenlucht genieten.

De maaltijden
Dagelijks bereidt onze kok, in overleg met de diëtiste, heerlijke verse en gevarieerde maaltijden in onze eigen keuken. Daarbij wordt er rekening gehouden met eventuele diëten, allergieën of kauw- en slikproblemen. Op uw verjaardag wordt u zelfs verwend met een menu die u volledig zelf mag samenstellen! De maaltijden worden standaard geserveerd op de kamers. Indien u hulp nodig heeft bij de maaltijden, kan u de maaltijd gebruiken in de gemeenschappelijke living.

Prijzen
De prijs van een standaard 1 persoonskamer bedraagt vanaf 1 januari 2023 € 68,39 per dag. Voor de echtparenkamer bedraagt de prijs voor 2 personen € 117,45 per dag.
In de prijs is het verblijf, alle maaltijden (alsook dieetmaaltijden op doktersvoorschrift, aangepaste voeding, hulpmiddelen bij slikproblemen), flessen water, volledige verzorging, incontinentiemateriaal, tv-distributie alsook het gebruik en was van bedlinnen inbegrepen.
Niet inbegrepen in de prijs zijn farmaceutische en verzorgingsproducten, dokter, tandarts, ziekenvervoer, prothesen en hulpmiddelen, kinesist (behalve voor RVT-gerechtigden), pedicure, kapper, wassen van persoonlijk linnen en persoonlijke uitgaven zoals cafetariabezoek, telefoon, internet, abonnementen, …

Dienstverlening
Een team van gespecialiseerd personeel is 24u op 24u aanwezig om een optimale verzorging te voorzien. Tijdens uw verblijf komt u in contact met verschillende disciplines voor uw dagelijkse zorg. Dankzij een multidisciplinaire aanpak en frequente bijscholing proberen wij voor iedereen “zorg op maat” aan te bieden. Zo kunnen wij intern beroep doen op tal van deskundigen en vrijwilligers.
Een team van zorg- en verpleegkundigen, aangevuld met het paramedisch team (kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopediste) en het animatieteam zorgen voor uw lichamelijk en geestelijk welzijn.
De kok, diëtiste en het keukenpersoneel verzorgen dagelijks uw verse en gevarieerde maaltijden.
De medewerkers van de logistieke dienst, de interieurverzorgers en de technische dienst staan garant voor een aangename en huiselijke leefomgeving.
De medewerkers administratie, kwaliteitscoördinator en preventieadviseur zorgen ervoor dat ook alles administratief en volgens de huidige wetgeving, in orde blijft.
Bij specifieke noden, wordt bijkomend advies gevraagd aan onze interne werkgroepen die zich specifiek richten op onder andere: dementie, wondzorg, incontinentie, diabetes en palliatieve zorgen.
Extern kunnen wij een beroep doen op uw huisarts en de CRA-arts (adviesfunctie) en worden onze diensten aangevuld met een zelfstandige kapper en pedicure.
Omdat een goede communicatie essentieel is binnen elke organisatie, bieden wij zowel aan de bewoners, personeel, familieleden en bezoekers verschillende kanalen aan waarlangs er informatie uitgewisseld kan worden. Zo kunnen bewoners, eventueel samen met hun familie, 4 keer per jaar deelnemen aan de gebruikersraad om de dagelijkse werking te bespreken. Ook buiten deze vergaderingen bent u steeds welkom met vragen of suggesties. Bij het mondeling uiten van een klacht aan een teamlid, wordt er samen naar een oplossing gezocht. Ook schriftelijk kan u een klacht of suggestie kenbaar maken. Dit kan via het register dat u vindt in de lounge (polyvalente ruimte) of het meldingsformulier dat u maandelijks vindt in het huiskrantje ’t Cuyperke.

Ontspanning
Er wordt een ruim aanbod aan activiteiten voorzien zowel voor de valide, mindervalide, als oudere met dementie.
In de voormiddag is de aandacht vooral gericht op personen met dementie. Deze activiteiten noemen we de “Brainstormers”. Deze worden aangeboden in kleinere groepjes en op een aangepast tempo en niveau.
In de namiddag zijn er vrij toegankelijke activiteiten voor alle bewoners. Naast frequent terugkerende activiteiten zoals turnen, kiemen (bingo), knutselen, handwerken, boccia, bibliotheek, vieren van de jarigen en de eucharistieviering, zijn er ook tal van andere activiteiten die regelmatig op het programma staan. Zoals bijvoorbeeld een ontbijtbuffet, film op groot scherm, kwis, de aaihond die langskomt, modeshow, tuinieren (kruiden en groenten kweken), beautysalon, cupcakes bakken, wandelen, optredens, uitstappen, … Bij goed weer proberen we zoveel mogelijk van de tuin te genieten: een wandeling maken, gezellig samen zitten of pétanque te spelen (pétanqueballen elke namiddag gratis te ontlenen in de lounge). Ter ondersteuning van verschillende activiteiten, kunnen wij rekenen op een enhousiaste groep vrijwilligers. Zo zorgen zij er ook dagelijks voor dat u tussen 14u en 16.30u iets kan komen drinken in de lounge (cafetaria) waar ook een biljart ter beschikking staat. Maandelijks wordt u op de hoogte gebracht van al deze activiteiten door het huiskrantje “ ’t Cuyperke”.

Hoe verloopt een opname
Wanneer thuis wonen te zwaar wordt voor u en/of uw familie of mantelzorgers, is het soms nodig om extra hulp en ondersteuning te zoeken. Gelukkig zijn er vandaag heel wat mogelijkheden om u hierin zo goed mogelijk te ondersteunen. Natuurlijk blijft u liefst in uw vertrouwde omgeving wonen. Mits het opstarten van thuiszorg en thuisverpleging kan u veel langer thuis blijven.
Lukt het echter thuis niet meer, dan zoeken we samen met u naar de meest geschikte woonvorm in overeenstemming met uw voorkeur én uw zorgbehoefte. Om uw zorgbehoefte te bepalen, gaan we met u in gesprek en hanteren we een Katz-schaal. Aan de hand van deze schaal kunnen we een juist beeld krijgen van de zorgen die u effectief nodig heeft. De mate van zorgbehoevendheid bepaalt dan ook voor welke woonvorm u in aanmerking komt.
Wat is een hoge zorgbehoefte?
Er is gedeeltelijke of volledige hulp nodig om zich te wassen, te kleden, zich te verplaatsen en naar het toilet te gaan, u bent incontinent en/of heeft hulp nodig om te eten. Ook verwarring in tijd en plaats of een diagnose van dementie zijn criteria waar rekening mee gehouden zal worden.
Heeft u slechts beperkte hulp nodig, dan kan u in een assistentiewoning wonen. Deze zijn zo ontworpen dat ze al het nodige comfort bieden zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen
Bij een tijdelijke nood aan ondersteuning kan u terecht in één van onze vijf kortverblijf kamers U kan hiervan 90 dagen op jaarbasis gebruik maken, te verdelen over verschillende periodes (max. 60 dagen aaneensluitend).
Bij een permanente zorgbehoefte komt u in aanmerking voor een opname in ons WZC. Door de grote vraag naar ons WZC dienen we te werken met een wachtlijst. Uw plaats op de wachtlijst is afhankelijk van uw zorgbehoefte en de datum van inschrijving. Wanneer een plaats voor u is vrijgekomen in ons WZC, nemen we contact met u op om alle praktische zaken te regelen. Een opname vindt binnen de week na dit telefoontje plaats.
Om u voor te bereiden voor de opname, raden we u aan het document ‘Ingeschreven op de wachtlijst? Wat nu?’ reeds door te nemen. Lees hier het document.
